Az alapítvány célja:

A Zichy Mária Terézia grófnő emlékének ajánlott alapítvány célul tűzi névadója szellemi és erkölcsi örökségének ápolását. Az alapítvány regionális (székhelye szerinti), országos és nemzetközi szinten támogat rászoruló családokat, személyeket, valamint feladatának tekinti felhívni a figyelmet a szociális munkában áldozatos és példaértékű tevékenységet kifejtő személyekre, közösségekre, tevékenységük társadalomra gyakorolt hatására.

Az alapítvány tevékenysége:

Az alapítvány regionális szinten (Szekszárdon és környékén) a helyi szociális munkát végző szervezetekkel, az ott tevékenykedő egyházakkal és karitatív szervezetekkel, iskolákkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben szervez és támogat olyan sport- kulturális- és egyéb közösségi eseményeket, melyek célul tűzik ki a Szekszárdon és környékén élő rászoruló családok segítését.

Az alapítvány országos és nemzetközi szinten – kiemelt figyelemmel a magyar-német kapcsolatok elmélyítésének szándékára – népszerűsíti, alkalmanként szervezi a rászorulókért végzett szociális munkát. Ezen tevékenységének keretében díjat alapít, amelyet minden évben, névadója Twickel-Zichy Mária Terézia február 10-i születésnapjához igazodva ad át a szociális munka területén kiemelkedő munkát végzőknek.