Szőlészet és borászat

 

A borvidék története

Magyarország hagyományokban egyik leggazdagabb borvidéke a szekszárdi. Közel 2700 hektáros szőlőterületével európai összehasonlításban ugyan inkább a kisebbek közé tartozik, történelmileg azonban kétségkívül Európa legfontosabb borrégióinak egyike.

A 19. század végén a Szekszárdi Kadarka a csúcsminőségű vörösborok megtestesítője volt. Érdekes, hogy ez a borvidék Európa azon kevés régiói közé tartozik, amely a filoxéra-pusztítást nagyobb károk nélkül átvészelte. Ezidőtájt a franciák nagy mennyiségben importáltak szekszárdi borokat, mivel csak az itteni vörösbor felelt meg a nemesség kényes ízlésének.

Napjainkban feltámadni látszik a borvidék, belföldön egyre inkább kiemelkedő szerephez jut, és nemzetközi viszonylatban is erősödik a hírneve. Reméljük, hamarosan kortárs hírvivőktől is idézhetünk úgy, mint a szekszárdi borok egykori nagy rajongójától, Liszt Ferenctől, aki egy 150 évvel ezelőtt írt levelében így fogalmazott:

„Minden alkalmat megragadok, hogy dicsérjem a szekszárdi bor páratlan tökéletességét, és kedvezően segítsem népszerűségét”.

IX. Piusz pápa pedig 1865-ben így írt a szekszárdi borról:

„Ép kedélyemet, egészségemet egyedül ez tartja fent.”

Klíma és talajadottságok

A terület egyedülállósága elsősorban az éghajlati- és a talajadottságokban keresendő. A hosszú tél és a szélsőséges, de száraz nyár, valamint az igen vastag löszrétegek a szőlőtermesztéshez ideális feltételeket teremtenek.

A Magyarország éghajlatát befolyásoló atlanti, mediterrán és kontinentális hatások elemei itt találkoznak. A terület keleti irányban nyitott, így a meleg kontinentális légáramlatok szabadon járnak, így alakítva ki a terület jellegzetes éghajlati körülményeit.

A talaj szerkezetében a vastag löszrétegek alatt (amelyek közül néhány akár a 30 méteres vastagságot is eléri) homok, agyag és kőzúzalékos erdőtalajok találhatók meg. Ez az összetett talaj adja a szekszárdi borok gazdag fűszereit, sokszínű aromáit, jellegzetes és harmonikus savait.

Szőlészet és borászat

A Szekszárdi Borkalauz legfrissebb adatai alapján a közel 2700 hektár termőterülettel rendelkező szekszárdi borvidék egyik legnagyobb birtoka a Twickel Szőlőbirtok.

Az elmúlt évtizedek során a borászat először Liszt Pincészet néven működött, majd 2010 elején kivált a Szekszárd Zrt.-ből és felvette a Twickel Szőlőbirtok Kft. nevet.

Szőlőink a borvidék kiváló fekvésű területein találhatók. Nagy figyelmet fordítunk a szőlészetre, hiszen jól tudjuk, hogy a bor minősége már a szőlőültetvényeken eldől. A borászati eljárások során a hagyományos és a modern technikákat ötvözzük, így érve el, hogy a borvidék és a szőlőfajták karakterjegyei a borban is jól felismerhetőek legyenek. Egyik fő elvünk, hogy a bor fejlődése során a lehető legkisebb mértékben avatkozzunk be a bor életébe. A borok kezelésénél alapvető feladatnak tekintjük a szőlőben rejlő természetes ízek megtartását.

A Szekszárd északi bejáratánál lévő pincészetünk vörösborerjesztőtér kapacitása közel 4000 hl, fehér és rosé bor erjesztéséhez közel 2500 hl-t használunk. Domboldalba vájt pincerendszerünkben 50 db ászokhordó és 400 db barrique hordó érleli a borokat.

Borainkat a múlt iránti legnagyobb tisztelettel készítjük, melyet igyekszünk névadással is kifejezni. A Twickel Szőlőbirtok prémium szortimentjét a Gróf Zichy borcsalád képviseli, mely báró Twickel György édesanyja iránti tiszteletből kapta a nevét. Ezen borok alapanyagául a legjobb fekvésű dűlőkön termelt szőlők szolgálnak. Kizárólag meghatározott fajták legjobb évjárataiból készítjük ezen borainkat. Az alacsony hektáronkénti termésmennyiséghez intenzív szőlőszelekció és kímélő szőlőfeldolgozás is társul. A borok érleléséhez a legjobb minőségű barrique hordókat használjuk. A fahordós érlelés legalább tizenkét hónapig tart, melyet hosszú idejű palackos érlelés követ, hogy az így készült különleges minőségű bor méltó örököse legyen a Zichy névnek.

Eltökélt törekvésünk a kimagasló minőség elérése és hosszútávú fenntartása. Munkánkba a jövőben szeretnénk minél több fiatal szőlészt és borászt bevonni, mert hiszünk abban, hogy a nálunk megtalált szakmai kihívásokra adott válaszaikkal ők jelentik a hosszú távon, dinamikusan fejlődő, minőségi gazdálkodás jövőjét.